Wpływ zmian technologicznych na strukturę produkcji i zatrudnienia.
Ażeby zrozumieć, czym jest wino, wypada rozróżnić skład jego szczegółów, gdy jest gronem, sokiem z winogron a w następnej kolejności winem. Sok z gron przed fermentacją składa się zwłaszcza z wody i cukrów, a też z kwasów oraz innych substancji syntetycznych w mniejszej ilości, które są obowiązkowe za kategoryczny skład wina. Fermentacja alkoholowa przekształca ogromną część węglowodanów z soku z winogron w trunek etylowy, lecz zostawia inne interesujące relacje, takie jak gliceryna. Co poniektóre z tych związków, jakie są aktualne w mniejszym stopniu, dają pewny charakter degustacji wina, tak jak i obecność garbników, które odnajdują się w skórce winogron i można je uważać za oczywisty konserwant, który pozwala winom starzeć się znacznie więcej niż 5 lat, co potwierdza wina. Inne detale dodaje się do grzech w sposób sztuczny i składają się na to, co oznacza się akcesoriami do wina. Dodatki te maja na celu stabilizować miarodajne związki (białka, kryształy winianu itd.), zmniejszyć poziom kwasów, przeciwutleniaczy (kwas askorbinowy), specyfików przeciwbakteryjnych (dwutlenek siarki, kwas sorbowy, sorbinian, kwas benzoesowy, kwas fumarowy).
1. Tutaj
2. Galeria
3. Tutaj
4. Tutaj
5. Przeczytaj to